Noosa National Park


Vid en "look out"-point



Såna här härliga stränder hittade vi!


Rainbow Beach

Fyra nätter i Noosa var lagom och Rainbow Beach blev nästa stopp, 3 timmar norrut med buss. Någonstans på vägen slutade mobilen att fungera, ingen täckning någonstans. Vi insåg att vi mest troligt var på väg till en plats som var ännu ödsligare än Noosa. Vi hade rätt.

När vi kom fram fick vi än en gång erfara receptionister utan grundläggande mattekunskaper. $23pp/natt +$10 key deposit (alltså 23x2+20=66) för en natt blev i hennes värld $122. Det är INTE första gången vi måste säga till själva hur mycket vi ska betala! Samma sak hände senast i Noosa...
Väl i rummet började vi räkna sängar och insåg att det fanns 10 stycken. Eeeeehh. Det går bra. Vi som tyckte 7 var mycket i Noosa. Det visade sig inte vara så farligt till slut, bara 4 andra bodde där inne, tre fransmän och en fransyska och deras engelska var ungefär lika bra som min franska. "Cinquante" [sängka:nt], "Je m'apelle Nicole" och "A droit il y a un lit" är det enda jag kan säga. Inte lärde jag mig mer av dem heller.
Jag har aldrig hört människor prata så mycket och så fort, och så sent in på natten som de gjorde. Vi gick och la oss vid 23, och de hade inte pratat klart förrän många timmar senare.

Anledningen till att vi stannade i Rainbow Beach var att vi ville gå till Carlo Sandblow. Sanden har blåst från den milslånga stranden upp över klipporna och ner på andra sidan, så vegetationen dör sakta men säkert. Detta har pågått i hur-många-år-som-helst (kommer inte ihåg exakt) och på vissa ställen försöker skogen växa tillbaka, på andra ställen är den helt utplånad. Hade vädret varit klart hade vi fått se en fantastisk solnedgång, men det
vi såg var redan i sig fantastiskt, och bilderna blev därefter.

Till middag åt vi soppa, det enda som fattades var vitlöksbröd, (som jag ska frossa i när jag kommer hem). När Alex skulle hälla upp maten hamnade det lika mycket på mina ben som i skålen. Kokhett vatten är INTE SKÖNT och folk vände sig om för att se vad som hade hänt. Ingen skada skedd :) och middagen var god.
En natt i Rainbow var lagom, men jag skulle inte rekommendera vårt hostel av en mängd anledningar:

1. Köket var utomhus, vilket ledde till att flugor och myggor flög i stora svärmar runt omkring de som försökte laga mat eller äta.
2. Köket var det minsta och mest ofräscha vi har sett. Varken plattor, stekpannor/kastruller, tallrikar/bestick/glas var fräscha, rendiskade, tillräckliga, fungerade för det antal människor som befann sig på hostelet.
3. Personalen kom direkt från sin senaste rehabilitering. Vare sig det var alkohol eller droger (kanske från Nimbin?) så borde de ändå ha fått lära sig att duscha, tvätta håret och klä på sig respektabla kläder. Men de kanske hann rymma innan? Usch.
4. Badrummet luktade inte gott. Alltså kunde de fd. (eller nuvarande, svårt att säga vilket) narkomanerna helt enkelt inte städa. 
5. Personalen kunde inte räkna. För att se det från den positiva sidan så var vi ju trots allt bara 6 i vårt rum. Personalen trodde säkert att det var fullt;)

 


Alex, Carlo Sandblow.


Geografi

Till Sara: Mitt simkort ligger begravt på ett hemligt ställe i Sthlm. Maila gärna!
Till Matilda: Jag kan lika gärna knapra crackers vid poolen, eller på stranden.... ;)

För att förklara lite geografi ligger Surfers Paradise i Gold Coast, ett område som verkligen är hårt exploaterat. "Commercialized" är ett ord som används flitigt av australierna. De har rätt, platsen är gjord för turister och det är inte molnen som skymmer solen på eftermiddagen, det är skyskraporna. De ligger som ett band längs hela stranden, och den högsta är Q1.

Norr om Gold Coast ligger Sunshine Coast, fortfarande exploaterat, men inte ens i närheten lika mycket som Surfers Paradise. Sunshine Coast avslutas i norr med staden Noosa, den enda av städerna som är något att tala om. Noosa ligger precis vid stranden och där ligger också en nationalpark. I vår guidebok står det att staden är "exklusiv" och att många "jetsets" bor där. Vi märkte inte av något sådant överhuvudtaget, utan tyckte att staden var ganska sömnig. Stranden kryllade av barnfamiljer och restauranger såg vi knappast till, trots att Noosa ska vara "Australiens främsta kulinariska distrikt". Vi såg kanske 2 av deras 170 krogar.

Nationalparken var verkligen sevärd, om inte annat så stränderna man passerade! Istället för huvudstranden där det kryllade av barnfamiljer låg till synes helt orörda stränder på promenadavstånd. Hur fina som helst! Ni ska självklart få se bilder, det går bara så långsamt att ladda upp!

Norr om Sunshine Coast ligger Cooloola Coast där vi är nu. Det som lockar flest turister hit är valskådningen (deras vår, vår höst) från Hervey Bay och turerna till Fraser Island. Även Rainbow Beach ligger längs den här sträckan.

 
Carlo Sandblow, Rainbow Beach. Och Nicole såklart.

Hervey Bay, där vi befinner oss nu, är en samling förorter som ligger längs stranden. Imorn åker vi ut till Fraser island, anledningen till att vi faktiskt är här! :)


 


Hervey bay

 

Äntligen lite civilisation! Nu är vi i Hervey bay, en stad lika stor som Borlänge (50,000 inv). Härifrån är det meningen att vi ska ta oss ut till Fraser island, världens största sandö. (Dit ska vi imorgon)
Vi har inte bokat någon tour dit ännu, vi tänkte göra det imorgon. Sedan vi kom hit har vi läst lite i våra guideböcker och handlat mat. Vi kommer stanna här i tre dagar och vi hoppas verkligen att det är bra väder så att vi kan åka till Fraser. Det är ju regnsäsong så vädret är väldigt opålitligt, men
annars stannar vi bara något extra dag här! Dagens middag blev hemgjorde pizza! Pizzabotten var libanesiskt bröd (typ som tortillas fast varianten större) och så hade vi skinka, ost, paprika, lök och salsa. Mums!! Vi ska äta det imorgon igen. (ÄNTLIGEN HAR VI UGN, det måste utnyttjas!)
Hostelet är ganska bra här, rummet är väldigt fräscht (4-bädd) och köken är helt okej. En otrolig skillnad mot rainbow beach, det stället var riktigt äckligt!


 


Pizza drinkar och sena nätter?

Haha, jo visst blev det en hel del sånt i surfers, men ändå lite om man jämför med alla andra backpackers!
Nu när vi har lämnat surfers är det inge mer sånt, nu är det lata dagar på stranden! Tillbaka till pensionärslivet ;)

Matilda, Noosa var jättemsigt, och vi gick kustleden i nationalparken. Väldigt vackert!

Nu är vi i Hervey Bay, härifrån ska vi ta oss till Fraser island!

En längre uppdatering kommer senare


Bilder!



Kycklingsallad med E&L

Wet n wild med Linnea

Pizzatajm! Spring så inte pizzan blir kall...



Vi väntar på pizza!



Ladies night out, dvs gratis drinkar till tjejerna. (Ja, Alex var också med)


Alex och Linnea ska ut och köpa vin. Regnar det?


Nu har vi kommit till Noosa! Vi utforskar staden..


Alex är också brun!


Main beach i Noosa!


Svenska köttbullar med stuvade makaroner. Nästan som hemma.


Gissa om vi blev förvånade...?



I Australien gör man såhär

  •  Kallar varandra Love, Darl, Darling, Hun, Honey
  • Säger Hi, how are u? till alla, i mataffären/klädaffären och på bussen
  • Tackar busschauffören när man går av, om det är en gratisbuss.
  • Tar med sig egen mat till en BBQ om någon säger "bring a plate", alltså INTE BARA en tom tallrik
  • Säger Sorry om någon går in i dig/du går in i någon/du är i vägen för någon annan. Kort sagt, säg förlåt för allt, även om det inte är ditt fel! Tex om du står i duschen och nån väntar utanför ber du om ursäkt för att du ockuperade duschen.
  • Du har alltid thongs (flipflop). I början är det lite påfrestande för fötter och knän, men snart vänjer du dig och försöker du dig på andra skor får du bara skavsår, så det är ingen idé.
  • I Surfers om du är tjej kan du gå ut i thongs och vilka kläder som helst, ingen bryr sig, men är du kille måste du ha långa byxor och proper shoes. I Sydney får du inte ens ha skosnören, då är inte skorna tillräckligt fina.
  • Pratar med random människor överallt. Även om du inte känner dom. Så du behöver aldrig vara tyst!

Noosa dag 2

Dagen började med att Nicole väckte mig kl 8!! Guuud vad tidigt, det är ju semester... Hon ville till stranden, för precis som alla andra dagar sken solen. Efter frukosten gick vi till affären och köpte vår lunch, musli-bars & vindruvor. Faktiskt ganska bra att äta en rejäl frukost, lätt lunch och rejäl middag.
Stranden här är jättebra! Måste faktiskt säga att just det är bättre än surfers. Vågorna är små och knappt befintliga, vilket betyder att strömmarna är ganska svaga. Alltså är det mycket lättare & roligare att bada!!

Det blev ca 4 timmar på stranden, dvs ganska kort stund för att vara oss. Sen skulle vi ta oss till ett café med gratis internet, MEN det är ju söndag och då är de flesta affärer stängda. Så det får bli internet dag 3 istället. Imorgon ska vi gå upp ganska tidigt för att just sitta på intenet, efter det ska vi ut och vandra i nationalparken som ligger här.
Ska tydligen vara jättefint med mycket vilda djur såsom koalor.

Till middag idag åt vi stuvade makaroner och köttbullar. Det var jättegott! Men precis som allt annat som man gör så smakar det inte som hemma i sverige..

 


Noosa dag 1

Efter 4,5 h bussresa från Surfers paradise kom vi fram till Noosa heads, en liten kuststad längs the sunshine coast. Här trängs inte skyskraporna med shoppingcetrumen, utan här är det naturen och folket som lever sida vid sida. Allt är stillsamt och harmoniskt, man kan till och med höra vågorna utan att störas av bilar.

Vi bor på ett gammalt motell som just nu är under renovering, så det är egentligen inte särskilt fräscht här. Men vi har i alla fall dusch&toalett på rummet. Det är 7 sängar i rummet, och det bor 2 tjejer från finland, 1 från österrike, 1 från england och 1 från USa här. Killen från österrike är samma rumskompis som vi hade på ett hostel i surfers.
Vi umgås mest med finska tjejerna, de vill lära sig svenska. Eller egentligen kan de svenska för de lärde sig det i skolan, men de har glömt bort hur man pratar. Så i försöker prata en del svenska med dom.

Imorgon ska vi bara ligga på stranden och ta det lugnt. Just de, vi ska köpa pannkaks-ingredienser också så vi kan ätapannkakor någon dag!!Mums! Vi saknar svensk mat jättemycket!!! Så när vi kommer hem får ni gäärna laga lite riktigt god svensk mat, hehe. Maten här är faktiskt väldigt dålig, och dyr! Så vi äter för det mesta köttfärssås och pasta. Igår gjorde vi faktiskt kycklingssallad med elin&linnea, och det var riktigt gott!

I noosa ska vi stanna i 4 dagar, sen åker vi norrut till rainbow beach eller Hervey bay. Därifrån ska vi ta oss ut till världens största sand-ö, fraser island.

 


Sista dagen i surfers paradise

 

Efter 16 härliga nätter i Surfers Paradise (varav några i Southport) är vi nu på resande fot igen, eller som Alex sa imorse på bussen: "Nu känns det som att vi är på ett nytt äventyr!" Surfers känns liksom som hemma.
4 nätter i Noosa innan vi beger oss vidare norrut känns bra. Bussresorna är inte alltför långa, 4 timmar är helt okej om man kan sova eller läsa. Nackdelen är att bussarna och tågen är så kalla...
Sista dagarna i Surfers, (eller egentligen alla!) hann vi med en hel del saker. Familjepizzan här för 150 kr är precis lika stor som en vanlig pizza hemma, så det är alltså GANSKA dyrt med mat här. Men som dom snälla vännerna
vi är när Elin och Linnea var sugna på pizza ställer vi självklart upp! Sen sprang vi med pizzorna så fort vi kunde till deras hostel för att de inte skulle kallna. Då hittade tjejerna en lapp på sin dörr: Please see reeption ASAP, payment needed.
Så de var tvungna att springa ner och boka fler nätter och då hann pizzan bli ljummen ändå. Lite otur men det var gott ändå! Efter det gick vi ner och lånade en film, Stepbrother, som vi såg. Eller Elin sov, men vi andra kollade!

Annars har vi mest haft det bra, bara gjort saker som vi tycker om: legat på stranden, shoppat, varit på WetnWild, druckit drinkar, lyssnat på bra musik och dansat. Det sistnämnda har det blivit en hel del av. Sena nätter är liksom ett signum för Surfers Paradise.
vi har bland annat träffat två stycken jättegulliga tjejer från Kanada, så dem har vi varit med en del. De tycker att åäö är jätteroligt så det har vi försökt lära dem säga! Sen verkar alla ha problem med Elin och Linneas namn, tur att våra förnamn är lite med internationella!
Även om Alex efternamn fått ta lite stryk och blivit både Martemson och Martison. Att det ska vara så svårt! 

I tisdags när vi var på Sin City (Ladies night med gratis drinkar hela kvällen för alla tjejer) spelade dom Boten Anna och det mina vänner var väldigt kul! Även om den svenska versionen är bättre..
Igår gjorde vi kycklingsallad med E och L och det var så himla gott!! Vi köpte fetaost och hur mycket grönsaker som helst och ååååååh vad gott det var. Planen var sen att vi skulle kolla på film på vårt hostel men sen åkte vi ändå till deras hostel, som vanligt!
Skönt att vi kunde ta bussen vid 10 med dom som skulle till The bedroom, och slapp gå hela vägen.
Och för att nämna dagens bästa så köpte vi en liten camembertost och crackers (Wan'a cracker? som kakduan i koalaparken i sydney skulle sagt!) och drack cola till det. Gott och ett perfekt avslut på dagen!


Svar på kommentarer

ÅH RICE CRACKERS!!!!! Snacka om att vi har upptäckt dom! Vi provar alla smaker som går och senast i förrgår föreslog jag att Marie borde kontakta Sakata för att be dom skicka crackers till Borlänge! Världen måste förstå hur goda dom är, när till och med kakaduorna i Sydney säger "Want a cracker?" :)

I Noosa bor vi på Koala Beach Resort som håller på att byta namn till Nomads Noosa. Sämsta stället hittills men trevliga rumskompisar :) Två tjejer från Finland försöker lära oss finska och vill att vi ska prata svenska så att dom blir bättre. Dom fick en svensk deckare av mig som dom ska försöka läsa!

Shopping, ja det är faktiskt billigare med kläder här i Australien. Men maten är mycket dyrare!! Men nu när vihar lämnat surfers har shoppingen lagt sig.

Wet n wild

Igar var vi pa Wet n Wild, ett nojesfalt, eller ja en vattenpark. Jag, Nicole och Linnea, och det var jattekul! Hur stort stalle som helst, och 6 timmar bara rann ivag. Tyvarr tog vi inga bildar dar, for vi hade fullt upp att aka rutschbanor och andra saker. Pa kvallen var vi hos Linnea och Elin och sag pa film. Andra stieg larsson filmen, kommer inte ihag vad den heter.

Just nu ar tjejerna ivag pa en shoppingtur, sa jag fordriver tiden pa ett internetcafe! Senare ska vi ata kycklingsallad och kanske ga ut. Imorgon lamnar vi surfers paradise och aker till Noosa. Det liger typ 2 timmar norr om brisbane. Sen fortsatter vi stanna pa stallen da och da tillsa vi kommer till cairns, dar ska vi aka ut till barriarrevet. Efter det flyger vi tillbaka till brisbane och spenderar sista tiden har.

Australien tog foresten os-guld idag, i snowboard. Sa alla ar jatteglada har, det ar ine ofta de vinner medalj i vinter-os!! Men sverige har fatt nagra medaljer nu ahr jag sett :)

Kommentera och beratta vad som hander i sverige!! Jag ar nyfiken. Har ni det bra? Ar det kallt? Nej det dar sista skrev jag bara for att javlas ;) Klart det ar kallt! Har ar det runt 30 varje dag. Men hosten ar pa vag, sa det ska bli kallare. men det ar nog anda inte kallt...

Bilder


Backpackers big night out!


Shoppinggalna tjejer pa pacific fair!


Tacokvall! Mums


Pa jakt efter annu ett plagg!


Alex och Linnea ska ut och kopa Fanta.....i regnet


En av alla dagar pa stranden


Alex pa hostelet


Vi pa krogen!

Ingen aning vart vi ar, men de tva langst ut ar valdigt bruna!


Tvillingarna provar klader!





oh my god

 
melbas, vi tog bara n drink dar innan sin city


innan utgang igar          shoppingtrion              ap-tvillingarna (lika svarta)

Hej!
 Nu har inte vi uppdaterat pa snart en vecka, men ni har ju inte heller kommenterat pa typ 4 veckor sa da ligger vi lika!

blogg.se verkar inte vilja att ni ska fa ta de av vad vi gor for det har inte gatt at tlagga in pa lange. ni som har var facebook vet iaf att vi har surfat!!!! sjukt kul:)
har aven traffat elin och linnea och igar var vi ute pa sin city gratis drinkar hela kvallen och det utnyttjade vi sjalvklart. alla ar nog lite trotta idag... igar shoppade vi oxa, 4 personer gjorde av med 500 dollar och vi alla har valdigt daligt samvete.... alex mar nog bast for han handlade bara for 30.... haha. jag kopte en klanning och en troja , blavitrandiga, jttesomriga och jag alskar det marina temat sa jag ar supernojd. sen kopte jag nagot jag lovat mig sjalv att inte kopa har, heels... usch jag mar daligt....:( men dom ar iaf vldigt fina!!! hihi. alex bara skrattar at mitt shoppingbehov och kallar mig shopaholic, sa jag far ga i terapi nar jag kommer hem! idag ha rjag hittat en skitsnygg bikini, min tredje pa resan, och en jattefin partyklanning men jag kopte ingentign. men jag kan ju alltid ga tillbaka... ch bli totalt 560 kr fattigare. eller inte. eller kopa... hur ska jag goooooora???? hjalp mig!

ikvall ska vi kanske pa bio med tvillingarna fran kanada, om vi orkar.

Oh my  god  ur so tanned!
 detta far vi hora jamt och standigt,. ute pa gatan, i affarer men mest av allt fran alex (Alexzandra). hon har slutat saga hej och sager istallet OOOOOOOOOMMMMMMGGGGG ur so tanned nar vi ser henne.

annars har vi mest haft det underbart. legat pa stranden, traffat manniskor, gatt ut, druckit drinkar, och nar vi var ute i lordagssag vi invigningen nar foppa bar flaggan!!!!!! da skrek vi sweeeeeeeeeeeeeeeeden. :)

det kan inte bli battre!!!!!!





Så himla underbart!

Igår var en perfekt dag! Solen sken, det var varmt och vi tvättade alla våra kläder, som nu luktar godare än godast! Att tvätta på hostel kostar 50 kr/maskin, trots att de skriver "free laundry"...

Vi åt pannkakor med bär till lunch och tacos till middag, otroligt gott! Har kollat hostel hela vägen upp längs östkusten, och som det ser ut nu blir det:
Surfers-Noosa-Harvey Bay/Fraser Island-Mackay-Airlie Beach/Whitsunday Islands-Townsville-Magnetic Island-Cairns/Greet Barrier Reef/Port Douglas-Surfers Paradise-Brisbane

På vägen hem stannar vi nog lite till i Surfers om jag får min vilja igenom.. Älskar det här stället och skulle kunna spendera 8 veckor till här! Det som är så himla underbart är att alla kommer hit för att ha semester och bara ha så kul som möjligt, så alla är väldigt laid-back och trevliga, ingen har bråttom någonstans och det viktigaste är om vågorna ser bra ut eller om man kan stanna en timme extra på stranden.

Idag åkte vi dit vid 10 med shuttlebussen från vårt hostel. Träffade en tjej som jobbar här också, började prata engelska med henne när jag insåg att hon också skulle till stranden, mn fick ett: "Jag är faktiskt också svensk", till svar. Det är det som är så himla kul, man vet aldrig varifrån folk kommer! Jag gick till köpcentret ett tag och när jag kom tillbaka satt hon och Alex och pratade flyg, det visar sig att hon lastar baggage på Landvetter och är lika flygintresserade som vi så det blev en del prat om nya A380 hon ska flyga mellan  Singapore och London, ID-biljetter och baggage/pax. Hon sa att det enda man inte kan frakta är giraffer, de har för långa halsar som inte går att böja, och valar som är för stora. Det lät helt galet att man kan frakta typ allt så jag trodde inte ens på det först. Hon sa att hon hade varit med när de lastade på leopardungar som skulle till Kolmården, så himla gulligt!

Hon berättade också att det var en passagerare som hade checkat in en tygkylväska med mejeriprodukter, typ smör och mjölk osv, när hon skulle från Sverige till Förenade Arabemiraten. Den väskan började läcka ganska ordentligt.
frågan är vad hon egentligen tänkte med? Checka in mjölk?!

Det var hur fint väder som helst idag iaf, och galet höga vågor. Såg för första gången riktiga rips också, och flera idioter som inte förstår flaggornas innebörd, så livräddarna hade det inte lätt idag!
När vi skulle åka tillbaka träffade vi Alex och Melissa från vårt förra hostel, de väntade också på bussen. De tyckte att jag var helt svart och förstod inte hur jag blivit så brun. Senast igår sa jag till mig själv hur vit
jag är och att jag nog borde sola lite mer om folk ska se att jag varit utomlands. Så om jag får välja blir det stranden varenda dag! Alex gick och köpte munkar idag, 12 st! så vi har 4 kvar att äta ikväll.

Hoppas vädret blir lika bra imorn! Vi ska iaf boka hostel i Surfers Paradise igen, har hittat ett som verkar jättebra! Då blir vi kvar där i 1-2 veckor till. Underbart!

 


Bilder fran Surfers


Blue..nanting...
Maneter!

Utgang i Surfers Paradise!



Surfers Paradise


Southport

Tillbaka där vi började! Nu bor vi mitt emot Australia Fair, typ. Det första vi gjorde när vi kom hit var att gå dit och kolla i affärer. Det är så himla skönt att vara tillbaka i Gold Coast, för på alla andra ställen har vi gjort saker varenda dag, men här har vi sagt att vi bara ska ta det lugnt, ligga på stranden, shoppa och ta dagarna som de kommer. Vi ska åka till Wet’n’Wild och Dreamworld, det är det enda vi planerat. Och efter några dagar här ska vi åka tillbaka till Surfers –som ändå bara ligger över bron, 4 km härifrån.

Idag hände en väääääldigt rolig grej. Jag skrattade så mycket så jag kunde inte ens berätta det för Alex. Jag tappade min mobil i toan. Hahahahahah det var så himla trångt så när jag hade spolat var jag tvungen att nästan luta mig bakåt över toan för att kunna öppna dörren och då hörde jag ett plask. Hahahahahaha den funkar inte längre. Synd för mig att alla nummer jag fått här i Australien var sparade i telefonen, inte på simkortet, nooooo. Som tur var skickade jag ett sms till Sam igår så hans nummer har vi nu iaf, för de kommer tillbaka hit när de varit i Noosa och då kan de berätta för oss vad vi kan göra där!.

 Sam ser förresten precis ut som dig BSP! Så himla lik, ni skulle kunna vara tvillingar. Enda skillnaden är att han är lite kortare. Och igår träffade vi en kiwi (new zealander) som var jättelik Tove! Hon får alltid höra att hon såg svensk ut. Och när vi kom hem igår efter att ha varit ute låg det en annan kiwi i rummet. De pratar jätteroligt, och säger fosh n chops istället för fish n chips. Ikväll ska folket härifrån ut i Surfers (bussen tar typ 5 min dit), till Sin City, men jag har varit ute tre dagar i rad så jag behöver verkligen sova! Och imorn väntar en ny dag med sol, stranden, shopping och tacos på kvällen! (Här badar man i Nerang River, finns ett område inhägnat av nät. Inte vilket nät som helst, utan ett hajnät. Och helikoptern som flyger över stränderna här med 5-10 minuters mellanrum spanar efter hajar… sjukt!

YES min mobil funkar. YESYESYESYES. Den har torkat hela dagen och åååhhhh den funkar!!

Alex :”Jag tycker visst om att bada, men inte att bli blöt”


Bilder från Southport kommer senare!


På väg till Australiens mest östliga punkt i Byron.


Alex med sin nya kompis Cyron


Backpackers BIG night out

På morgonen var det sjuk varmt, och det var inte ens soligt! Vi gick till Pacific Fair, ett galet stort shoppingcenter med miljoner affärer. Började med att köpa mobilt bredband, svindyrt men då kan vi använda laptopen överallt, skönt. Köpte även 4 stycken (varav 3 stycken för bara 200 kr!) klänningar, sjukt snygga! En till kvällen och de andra tre ska jag använda hur mycket som helst för de är så himla fina! Tyckte synd om Alex för jag provade så himla mycket kläder, men allt här är så himla fint! Hur mycket kläder som helst! Kollade på kläder till Alex också men han hittade inte så mycket. Såg hur söta shabby chic-saker i en inredningsaffär också, otroligt söta saker!

Precis när vi kom tillbaka började det regna (regnperiod här), så vi kollade internet, bokade nästa hostel + en extra natt här och jag köpte biljett till kvällen. Fick en skitsnygg hatt på köpet också, hehe. På kvällen var det barbie igen, det är det typ överallt, allting någon gång på varje hostel. Ganska trevligt men jag är inget stort fan av korvarna här. Träffade massa nya människor och pratade med ena tvillingen från Kanada (visste inte att det fanns två stycken då!). Intensiv tjej men väldigt rolig. De jobbar/reser här i ett år innan en tredje systern kommer hit. Första 91:orna jag träffat här faktiskt.

Kvällen började på Melbas, precis som på nyår. Träffade Kellys kompis Lee och två killar från hans hostel, ”Snorri” (Island, jag höll på att dö när han sa vad han hette, hah) och killen från Byron som bodde i vårt rum och var kär i Melanie. Han som köpte cookies i Nimbin. Kul att träffa folk man känner igen! Snorri var lite väl efterhängsen så det var jätteskönt när vi väl skull gå därifrån, till Shooters. Det var skyfall då så de som vägrade springa fick gå tillbaka till Melbas, på nedervåningen, vilket var typ alla. Där träffade jag Hugo (2 meter lång, så lätt att känna igen) och bredvid honom stod Louise som jag inte ens kände igen! Så hade jag träffat Pernilla och Louise igen ocksåJ Gick till Cocktails and Dreams och sista stället var the Bedroom. Där blev det fight mellan två killar, ganska läskigt eftersom vi var precis bredvid! Annars hade jag sjukt kul hela kvällen!


Friiiddddddddaaaaaayyy

Tänkte gå upp tidigt och lägga oss på stranden men det satte regnet stopp för. Istället väntade vi några timmar innan vi gick iväg. Köpte två tröjor och en klänning på ICE, sen gick vi till stranden. Vågorna var verkligen galet höga och starka! Förstår verkligen varför livräddarna behövs där. Ingen asiat kan simma och så fort det kommer en stor våg trillar alla i en hög. Ingen förstår hur farligt det är och att man faktiskt kan sugas ut i en rip och drunkna!

På kvällen gick vi till The Bedroom med Kelly, en tjej från Missouri och en kille från Österrike. Har så himla svårt för att komma ihåg allas namn så det är mycket smidigare att fråga var de är ifrånJ Stället var helt okej men lite mysko med alla sängar överallt. Såg en gubbe på 70 år där också och massa som var för gamla för att vara där…. Helt otippat träffat vi killarna från Melbourne, de vi sa hejdå till 2 dagar tidigare och sa ”See u in Surfers”, men aldrig trodde att vi skulle se dom igen. Sjukt kul!


Suuuuurfers!

Sa hejdå till Melanie och danska tanten innan vi checkade ut. Åt godaste mangon till frukost (bl.a, inte bara mango!) och fick skjuts till busshållplatsen. Gissa vilka som satt på samma buss om inte kattmatssvenskarna!!! Haha Väl i Surfers var vädret grymt så vi gick till stranden direkt, med en holländsk tjej vi träffade, Kelly. Lite lurade med tanke på att läget är 15-20 min från city, men då kartan har de skippat att rita ut typ 20 gator så det ser jättenära ut, eeeeeeh. Aja, nära stranden och fräscht är det iaf! Bor en kille från Filippinernerna (Filippinerna) där också, men han har inte sagt något så vi vet inte om han är trevlig än.

Såg söta små bluebottles på stranden också. Jättefarliga maneter som är turkosa och pyttesmå men kan ha upp till en meter långa tentakler som är allt annat än trevliga!

På kvällen var det tänkt att vi skulle gå ut, men vi somnade 8 och märkte knappt när de andra gick. Skönt med 10 timmars sömn!

Bilderna är fortfarande i kameran så de kommer en annan gång!:)


Nimbin, onsdag i Byron

Upp tidigt, och när vi kom tillbaka efter att ha ätit frukost (MANGO, älska!) såg vi att det låg någon i sängen ovanför oss. Kändes jättekonstigt för hon var inte där när vi gick och la oss för man kan inte checka in efter 8, och oavsett när hon kommit borde vi hört henne klättra uppför stegen vid våra huvuden med tanke på att hon var typ 60 år och vägde mååånga fler kilo än Alex… lite kul var det. En mysko dam i vårt rum.

Nimbin var verklign en upplevelse, men det var turen dit också med tanke på vår galna hippie till tourguide. Det första han sa var att vi säkert tycker han är helt galen, men så fort vi kommer till Nimbin kommer han vara den mest normala där, och han hade sååå rätt! Vi hann inte vara där i mer än 1 minut innan vi hörde någon fråga oss: Cookies? Marijuana? Så det enda vi gjorde där borta var att säga nej, för folk sålde knark överallt! Helt sjukt.


Alex är inte så mycket för att sola, han blir så lätt uttråkad:P


Cheeky Monkey's förtjänst. En jätteduktig tjej som var framme med pensel, färg och glitter!

Måste bara berätta att när vi satt och väntade på bussen på morgonen kom en kille som såg ut som en idian, långt mörkt hår och allt, och öppnade en burk tonfisk och åt. Inget ont om tonfisk men ni VET HUR DET LUKTAR. Luktade kattmat, yummie! Efter tio minuter kom hans tjej, blond med hatt och i kängor. Kängor i Australien i mitten av sommaren, 30 grader varmt, vad tänkte hon? Det roliga var att hon började prata svenska, så vi borde verkligen inte sagt högt att hans mat luktade kattmat, haha. Osis.

På kvällen blev det barbie på vårt hostel. Verkligen INTE värt 5 dollar; en ynka äcklig australisk korv, pyttelite smaklös sallad och som alltid: Ljust formbröd som mest är luft och barbecue sauce och tomato sauce. Det var jättesöta gubbar som hade grillat, så det var väl helt okej ändå eftersom de var så trevliga, men efter maten på Cheeky Monkey´s igår för samma summa föredrar vi den! Mitt i maten började det regna, tog 10 sekunder, ingen förvarning alls. Vi sprang in och satte oss och helt plötsligt satt vi och spelade kort med några killar och tjejer från Melbourne, och tjejerna från Skara. Trots att ”drinking games” är förbjudet. Men alla sitter med varsin mugg och blandar ut goon med saft så ingen lär ju ana något. Jag hatar goon och kommer aldrig någonsin smaka det igen, så jag drack passionsfruktsläsk, så himla god! De andra skulle ut på kvällen men vi hade redan packat våra grejer och ville inte gå ut så efter ett par timmar sa vi hejdå. 

Matilda: Goon + sprite låter mycket bättre än bara goon. Men aldrig mer.


Måndag i Byron. Och tisdag.

Till middag fick jag endast ner några ynka nudlar, magsjuka är inte min grej, därför brukar jag undvika det… Det kryllar verkligen av svenskar på vårt hostel, så när vi lagade mat började jag prata med dom som stod vid samma spis. De kommer från Skara och pratar exakt likadant som Emma!  Vi satt och pratade med dom i flera flera timmar och till slut var det kolsvart och de tog fram sin goon-box. Och ni vill inte veta vad det vinet är gjort på. Jag skulle inte smakat säger jag bara! Magsjuka+goon=mer magsjuka… De skulle ut på kvällen men det skulle knappast vi, jag kunde knappt stå på benen, så vi gick och la ossJ

Dagen efter mådde jag lite bättre, så vi bestämde oss för att kolla lite i ”stan”. Pyttelitet här. Gick förbi wickedtravel som låter backpackers använda internet gratis, och precis när vi skulle ta varsin dator kom en tjej fram till oss. Hon var jättepåträngande, hade skägg och var inte så himla trevlig. Hon försökte lura på oss en ”Jucy Campa”-campervan, och vi gjorde vårt bästa för att komma därifrån, hehe. Att hyra en bil två personer i 50-60 dagar för 50 dollar per dag, plus 25 dollar i försäkring (ta x7 för att få i kronor) känns INTE kul. Vi smet iaf från henne så snart vi kunde och lyckades få sitta några minuter vid varsin dator och uppdatera oss om allting hemmaJ

Just nu, efter att ha fått höra alla dåliga historier om bilar från folk lutar det åt att vi åker buss uppåt istället. Kan vara skönt på ett sätt, men det var ju ändå inte det vi ville från början. Men det är så himla osäkert med bil och man kan förlora tiotusentals kronor så vi vet inte riktigt, det är ganska mycket pengar tycker vi.

Det bästa idag var att gå till Woolies och köpa MANGO. I vanliga fall kostar en mango 30 kr, inget man äter varje dag direkt, men idag bara 10 kr styck. De är verkligen supergoda!! Calypso är min favorit! På kvällen gick vi till Cheeky Monkey´s och åt middag för 5 dollar. Jag åt calamari rings, supergott! Underbart att slippa laga mat själv också. Det var det första jag åt på ett dygn (mangon sparade vi till frukost), så min mage behövde verkligen något gott! Alex åt kyckling som också var jättegod! Hade jag mått bättre hade vi nog stannat där till på kvällen men jag orkade inte så vi gick hem. På vårt hostel satt alla med sina 4 liters goon-boxar, så det kändes otroligt skönt att bara gå förbi och lägga sig i sängen och sova. (Alla hatar goon men eftersom en stor box på 4 liter kostar 70 kronor bara förstår ni varför folk dricker det…). Pratade med Melanie också, hon kommer från England, precis som alla andra, och hon sover i samma rum. Jättegullig tjej! :)


Newcastle dag 3 o Bajron Bäj (Byron bay) dag 1 och 2

Dag 3. Gick upp tidigt, checkade ut. Lämnade väskorna och tog bussen till stranden. Vädret var inte det allra bästa, men många morgonpigga surfare låg i vattnet och flera simmade i utomhuspoolen strax intill. Badförbud pga. de höga vågorna, men det blåste rätt mycket och var inte så fruktansvärt varmt att man behövde bada som tur var! Försökt urskilja om det fanns några rips ute i vattnet, men det är så himla svårt att se!

Vid lunchtid gick vi tillbaka igen, la oss vid poolen istället. Några killar som spelade volleyboll i poolen lyckades blöta ner mina kläder som låg i en väska bredvid mig, kul när man skulle duscha och klä på sig för att åka iväg till tåget…

Fick skjuts av någon från vårt hostel, super! Blev avsläppta vid stationen i Broadmeadow någon gång innan 6, och tåget skulle gå 6.32 pm. Det var verkligen sjukt varmt trots att klockan var 6 på kvällen! Varmt som i ligga-på-stranden-och-sola-varmt! Alex klarade inte av det för han är röd igen, stackars liten. Han gick istället omkring och spanade in omgivningarna, och jag läste min 9:de bok. Tågresan var helt okej, 10 timmar. Vi spelade kort och lyssnade på musik. Det skönaste var när de släckte lamporna… 3.30 i natt kom vi fram till Casino, där bussen till Byron skulle gå! Buss var så mycket bättre än tåg, och det tog bara 2 timmar J Så nu är vi i Byron Bay, Alex har sovit fram tills nu och jag har skrivit vad vi har gjort. Nu ska vi gå ut och se oss omkring, och leta efter Cheeky Monkey!

 


 

Det tar bara en minut att gå till stranden, som är helt galet lång! Det är strand överallt! Till middag åt vi kycklingtacos, åh så gott, det har jag saknat!! Men allt smakar ju lite annorlunda här, och gräddfilen tex, smakade som kesella, alldeles söt. Tortillabröden var hur små som helst, så det fick knappt plats någonting i dem. Men det var i alla fall sjukt gott!

Idag har vi gått till Australiens mest östliga punkt, och det var en låååång bit att gå! Nicole behövde vila nästan hela tiden, och jag fick muta henne med glass för att hon skulle orka gå tillbaka:p
Det tog oss mer än tre timmar att gå hela ”coastal walk” men då stannade vi för att vila/kolla på utsikten överallt. Vi såg hur många surfare som helst, men vågorna var inte de bästa idag så de låg mest platt på mage på sina brädor.

Till frukost idag åt vi färskt bröd med smör och ost, så himla gott! Och drack svartvinsbärsjuice till, mums! Det är små saker som gör dagen perfektJ

Nu ligger Nicole alldeles utslagen på sängen och äter choklad, det är typ det enda hon orkar, för hon har jätteont i magen. Jag är sjukt trött så jag har sovit lite. Snart ska nog vi göra middag! Ifall Nicole orkar, vet inte om hon ens orkar gå i trappan upp till köket:P


Alex frukost första dagen i Byron- 4 munkar. Det är därför han ser så busig ut...


Magsjuk- yeah. Men promenaden var jättemysig:)


Finaste Alex!


Newcastle dag 2

Dag två i Newcastle. Bokade två tågbiljetter till Byron Bay av en ilsken gubbe i biljettkiosken. Döv, efterbliven och otrevlig. Jag blev ”A Anderson”, sen ”M Anderson” och till slut fattade han att jag hette Nicole, inte Aicole. Alex blev ”Mr Martison”, ni ska få se bild på det sen, hahaha. Vi kunde heller inte betala med något av våra kort, VISA eller Mastercard. Han tyckte att vi skulle gåt till våra banker och fråga varför. Eller så var det han som var efterbliven… sånt vet man aldrig!

När vi hoppade på bussen till Blackbutt Reserve, en koalapark, gick en mamma med den bredaste tvillingvagnen jag någonsin sett på, och fyra små pojkar i olika åldrar. Inte nog med vagnen, hon hade lastat den till bristningsgränsen så hon såg inte ens över den. På bussen började en kvinna prata med Bas, ville tydligen ha en x generationer yngre pojkvän. När Joyce sa att det var hennes kille ville hon istället ha Alex.

Mamman med pojkarna slog sina barn på bussen, pratade med en neddrogad knarkare med en son, innan hon började prata med mig. Då märkte vi att hon också var drogad. Då hade vi sett 5 föräldrar den dagen utan tänder, sjabbigt utseende eller bara drogade. Stackars barn!

Koalaparken var jättemysig, man gick en lång promenad genom skogen och fick se ”de vanliga” djuren, vombater, koalor, wollaroos, kakaduor osv. Såg även den första ormen, en inspärrad pytonorm! Gillar de bättre i bur…

Ser ni koalan på bilden?(nej inte Nicole)


Newcastle kväll 1

När vi kom tillbaka till vårt hostel hälsade vi på våra roomies, två engelsmän. De finns överallt i det här landet, de, asiater och tyskar!

När de hade gått kom ett holländskt par, Bas och Joyce. De hade också lite problem med att veta vilka sängar de kunde använda… hehe, men det löste sig när engelsmännen kom tillbaka och insåg att de faktiskt inte sov själva längre, så de började organisera sina saker lite bättre för de hade verkligen saker i alla sängar och alla delar av rummet.

Joyce och Bas var jättetrevliga och de följde också med och åt nere vid vattnet sen på kvällen. Tillsammans med Felicia från Tyskland och Kristin från Schweiz blev vi lag ”The European Bastards” (någons påhitt) när vi spelade Trivia efter maten, som för övrigt var sjukt god, pastasallad med skinka bland annat! Kan konstatera att Trivia inte var vår grej, och vi kunde knappast ingredienserna till en Black Russian heller, som var första omgångens utslagsfråga… (Vi kom inte på Kahlua…).

Kvällen var jättetrevlig, bortsett från att det regnade in lite, men vi såg sjukt många galet coola blixtar! Och när vi skulle gå såg vi en som verkligen gjorde himlen alldeles lila! Felicia skulle vidare till Byron Bay på kvällen, så vi kanske träffas där, vem vet?


Newcastle dag 1

Hej!

Nu är det dags att berätta vad vi gjort de senaste dagarna. Vi fick skjuts av Dan till stationen i Hornsby, och tog tåget två timmar till Newcastle. Från stationen i Civic gick vi med våra väskor i den sjuka värmen mitt på dagen till vårt hostel. När vi kom dit frågade hon varför vi inte ringt, de hade kunnat hämta oss. Det undrade jag också!!! 

Backpackers Newcastle var ett otroligt mysigt ställe, precis så som jag tänkte mig ett perfekt hostel. Hjälpsam och snäll personal, berättade allt de kunde, aktiviteter, barbecue, POOL, allt var bara underbart. På kvällen skulle det vara gratis mat och ”2 4 1 Beer” så vi anmälde oss till det, och gick till rummet. Vi fattade inte riktigt vilka sängar som var lediga, men vi såg två ryggsäckar, så vi tog sängarna som såg minst använda ut…

Stadsbussarna i Newcastle är gratis, vilket är sjukt bra! Varför är det inte så i Sverige? Vi tänkte iaf ta en sån in till stan, och han gå i ca 4-5 minuter när värsta åskan började, och blixtarna var inte att leka med! Har aldrig hört såna enorma dån förut, och då är ändå dom i Thailand ganska hemska dom med… Vi såg en blixt som lyste upp allting runt omkring oss och i samma sekund lät det som att jorden skulle gå under. Det gjorde den inte, skyfallet blev bara ännu värre. Bara några sekunder senare hörde vi brandkåren…  När regnet äntligen upphörde tog vi oss in till stan och kollade i affären, fikade och köpte frimärken, så nu kan vi skicka fler kort! (Frimärkena är mycket svårare att få tag på än korten…).

Alex lär sig simma i poolen. Jag som trodde att han redan kunde...



Byron Bay

Var finns internet?
Ja vi lyckades faktiskt hitta en liten resebyra i Byron bay, dar vi ar nu, som har gratis internet! Jippie! Lasa Svenska nyheter, ga in pa facebook, uppdatera bloggen, planera resan, ja internet var verkligen skont att fa komma at :)

Vad har vi gjort hittils da?
 Nicoel har faktiskt skrivit en hel del i word som vi ska publicera nagon gang nar vi har tradlost internet pa laptopen. Men har far ni istallet en forkortad variant av mig!

Vi lamnade Sydney for 5 dagar sedan. Tva natter i Newcastle, en liten stad vid kusten. En riktig arbetarstad som haller pa att forfaller. De flesta verkar ga pa droger i den staden. Dock fanns det fina gagator som var valdigt mysiga. Tva dagar blev ganska bra dar, for det var itne sa mycket att se. Vi var pa en koalapark en dag och lag pa stranden den andra. Hostelet var jattebra dar! Litet och mysigt, vi traffade ett par fran Holland som vi umgicks med ocksa.

Efter det tog vi tag+buss till byron Bay, vilket tog 12 h. Svart att sova var det ocksa, sa vi sov nar vi kom fram till hostelet. Men det drojde innan vi fick checka in...Vi kom vid 6 pa morgonen, och var framme vid hostelet halv 7. Men receptionen oppnade kl 8, sa vi satt utanfor och vantade pa att det skulle oppna. Sen nar klockan val var 8 fick vi inte checka in, da skulle vi vanta till typ kl 10-11. Vi var sjukt trotta och ville bara lagga oss och vila. Som tur var fick vi checka in kl 9, sa det blev inte sa farligt anda.

Byron Bay ar ganska mysigt, valdigt litet, mycket midnre an Newcaslte. Det finns itne ens mcdonalds har. Igar var vi pa en utflykt till Australiens ostligaste punkt, valdigt coolt! Vi gick i typ 3 h langs kusten, tog sma stopp da och da for Nicole ar magsjuk stackarn.. Vet itne hur hon fatt det, men jag verkar ha klarat mig. Men idga mar hon battre, sa imorgon hoppas vi pa att hon ar frisk, for da ska vi till Nimbin. Det ar en Hippie-by utanfor Byron, dar den forsta fragan ar om man vill kopa droger. Haha, later ganska markligt, ska bli kul att fa se en riktig hippie-ny i alla fall. Idag ahr vi bokat boende och resa till Surfers paradise, som vi aker till pa torsdag.

Ar det lika kallt hemma i sverige fortfarande?Hur gar det for leksand?Ja, kommentera nagot sa vi vet att ni ar vid liv dar hemma ;)


Ps. bilder kommer nar vi har internet pa laptopen ds.


RSS 2.0